A korrupcióellenes ügyészség (DNA) 77 onkológus ellen indított eljárást megvesztegetés gyanújával. A DNA közleménye szerint valamennyit ugyanaz a gyógyszerimportőr és forgalmazó vállalat vásárolta meg, cserében a cég által forgalmazott készítményeket ajánlották, illetve írták fel a pácienseiknek. Az érintettek az ország területén fellelhető onkológusok 20 százalékát teszik ki.

Az ügyészség eljárást indított a cég négy vezetője ellen is, akik a közlemény szerint személyesen keresték meg az orvosokat a „tisztességtelen ajánlattal”. Ennek megfelelően a vállalat állta az indiai Bangaloreban, 2012. március 3-4. között zajló mellrák konferencia költségeit, összesen 520.607,95 euró értékben.

Az orvosok és a cég képviselői annak rendje-módja szerint szponzori szerződést is kötöttek, azzal a céllal, hogy alibiként szolgáljon egy tulajdonképpeni kiránduláshoz. Az ügyészek ugyanis gyanítják, hogy a romániai orvos csoport valójában üdülés céljával utazott Indiába. Ezt bizonyítja szerintük az, hogy az orvosok egy része családtagjait is magával vitte, illetve két nap helyett tízet tartózkodtak Indiában, amiből kilencet Újdelhiben, Bangaloretól több mint kétezer kilométerre. A kongresszusra éppen csak beköszöntek, és még aznap, március 3-án továbbutaztak a fővárosba.

A kommüniké nem nevezi meg sem az érintett vállalatot, sem a gyanúsítottakat.