Lefoglalta a genfi államügyészség a város vámraktárából azt a nácik által elkobzott Modigliani-képet, amelynek nyomára a panamai offshore-iratok vezették a jogos örökösöket.

Az eljárásban megvizsgálják a festményt – közölte hétfőn a genfi államügyészség, megerősítve a Le Temps című lap információit. A folyamatban lévő ügyről a bíróság nem közölt további információkat. A kép Modigliani Ülő férfi bottal című 1918-as alkotása, amelynek értéke mintegy 18 millió font, azaz 6,9 milliárd forint.

Egy párizsi műkereskedő leszármazottainak állítása szerint a panamai offshore-iratok vezették el őket a kép jelenlegi birtokosához. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda, amelynek offshore cégalapítási tranzakcióiról nemrég milliónyi bizalmas dokumentumot szivárogtattak ki, állítólag segített elrejteni a jelenlegi birtokos kilétét – írta korábban a The Daily Telegraph.

A panamai dokumentumok szerint a festmény a világ egyik legjelentősebb műkereskedő-dinasztiája, a Nahmad-család egyik tagja által működtetett galéria tulajdonában van. Oscar Stettiner néhai zsidó műkereskedő leszármazottai szerint a festményt annak idején a nácik kobozták el családjuktól, így ők az alkotás jogos tulajdonosai.

A család nyomát vesztette a festménynek, mígnem az alkotás 2008-ban felbukkant a Sotheby’s aukciósház árverésén, amelynek katalógusában az International Art Center (IAC) nevű vállalat tulajdonaként jegyezték a műalkotást. A panamai offshore-iratok most felfedték, hogy a cég több mint 20 éve a Nahmad család, 2014 januárja óta David Nahmad családfő tulajdona. A vállalat állítólag több milliárd font értékben műkincsek ezreit tartja svájci páncéltermekben.

A dokumentumok szerint a Nahmad család 1996-ban a Christie’s aukcióján vásárolta meg a festményt mintegy kétmillió fontért. A Sotheby’s 2008-as árverésén megpróbálták eladni 18-25 millió dollárért, de nem volt vevő rá.

2011-ben Philippe Maestracci, az 1939-ben Párizsból elmenekült Stettiner unokája amerikai bíróságon megpróbálta visszaszerezni a festményt Nahmadéktól, ám ők azt állították, hogy a festmény nem az övék, hanem az IAC tulajdona.

2014-ban egy New York-i bíróságon ismét beperelte a Nahmad családot, azzal érvelve, hogy az IAC egy panamai fedőcég, a valódi tulajdonos David Nahmad és családjának tagjai. Az alperes továbbra is kitartott amellett, hogy a kép nincs a tulajdonában.