Kedden reggelre a péntek esti bukaresti tűzeset újabb sebesültje halt bele sérüléseibe, ezzel harminckettőre emelkedett a Colectiv klubban történt tragédia halálos áldozatainak száma.

Gheorghe Popescu, a bukaresti Szent Pantelimon kórház igazgatója szerint az elhunyt 28 éves nő testének 50 százalékát égési sebek borították, és az orvosok szerint eleve kevés esélye volt a túlélésre. Továbbra is mintegy 130 fiatalt ápolnak a fővárosi kórházakban, közöttük több tucatot súlyos vagy válságos állapotban.

A Colectiv klub levegője ? a hangszigeteléséhez használt anyagok elégése után ? olyan méregkeveréket tartalmazott, amellyel a legtapasztaltabb szakemberek sem találkoztak, közölte Ioan Lascar, a Floreasca kórház plasztikai sebészeti klinikájának a vezetője. Ezzel magyarázta, hogy jelenleg olyanok is súlyos állapotban vannak, akik a szerencsétlenség után a saját lábukon hagyták el a klubot. A román orvosok munkáját két francia orvos szakértő is segíti.

Az ügyészség hétfő este őrizetbe vette a Colectiv klub három tulajdonosát, akiket gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. Tiberiu Nitu legfőbb ügyész szerint eddig 40 embert hallgattak ki, és a nyomozást kiterjesztették állami intézményekre is. Az ügyészeknek többek között azt kell kideríteniük, hogyan működhetett a szórakozóhely éveken át a szabályok megsértésével. A klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok, a mennyezetre nem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, a hangszigetelés pedig gyúlékony anyagból készült. Ehhez képest a szerencsétlenség előtt tíz nappal végzett ellenőrzés mindössze a személyzet képesítésének a hiányát állapította meg.

Hétfőn este ellátogatott a Colectiv klubhoz a Klaus Johannis román államfő meghívására Bukarestbe érkezett Andrzej Duda lengyel elnök, illetve lerótta kegyeletét a tragédia helyszínén Ioan Robu bukaresti római katolikus érsek is. A közösségi oldalakon többen méltatták a katolikus főpap gesztusát, és hiányolták, hogy napokkal a tragédia után a Román Ortodox Egyház egyetlen képviselője sem fordult meg a tragédia színhelyén.