A polgári repülési hatóság hibákat fedezett fel a légi irányítás (ROMATSA) forgalmi adatokat jelző számítógépes rendszerében – közölte a Mediafaxszal Fănică Cârnu, a ROMATSA ideiglenes ügyvivője.Az igazgató szerint a 12 éve előállított szoftver rendes körülmények között megfelelően működik, viszont a rendkívüli beavatkozásokkal kapcsolatos adatokkal feltöltve „összezavarodik”, és ennek következtében egyes komponensei leállnak. Az alkalmazottak ilyenkor újraindítják a rendszert, de néha ez sem elég, olyankor egyes alkalmazásokat le kell állítani. A repülési hatóság vizsgálati jelentésében javasolja, hogy a légi irányítás kérje fel a szoftver gyártóját a hibák kijavítására.

A pilóta és a jég okozta a repülő lezuhanását

Az üzemanyag-porlasztó jegesedése vezetett az Erdélyi Szigethegységben tavaly lezuhant kisrepülő tragédiájához – állapította meg hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében a polgári légi közlekedés biztonságát vizsgáló központ (CIAS).

A Britten Norman 2 típusú kisrepülő egy szervátültetésre szakosodott orvoscsoporttal a fedélzetén Bukarestből Nagyváradra tartott 2014. január 20-án, amikor egy erdős, hegyes területen lezuhant. A repülőgép valamennyi utasa túlélte a balesetet, de a pilóta és egy orvostanhallgató lány meghalt, mire a mentésben részt vevő csoportok hat óra elteltével rájuk találtak.

A most nyilvánosságra hozott jelentés szerint a jegesedés egyfelől a megengedettnél nehezebbé tette a repülőgépet, másfelől pedig az üzemanyag-porlasztót érintette, ami által jelentősen csökkent a motorok hatásfoka. A kapitány annak ellenére vállalta az út folytatását, hogy a túlsúly miatt nem sikerült elérnie a repülési tervben szereplő 3600 méteres magasságot, és kizárólagos felelősséget vállalt azért, hogy a műszer szerinti repülésről átváltott látás szerinti repülésre. A balesetet megelőző pillanatokban a gép sűrű felhőben repült, a fenyőfák csúcsait a gép utasai akkor látták meg, amikor már csak pár méteres magasságban voltak.