A román külügyminisztérium bekérette hétfőn a bukaresti magyar nagykövetség képviselőjét egy interjú miatt, amelyben Zákonyi Botond magyar nagykövet Bukarest szerint ?elfogadhatatlan és a román kormányfővel szemben tiszteletlen? kijelentéseket tett.

A külügyi közlemény szerint a szabadságát töltő nagykövet helyett Nagy Károly Zoltán első beosztottat figyelmeztették, hogy a román fél az ország belügyeibe való beavatkozásként értékeli az etnikai autonómiával kapcsolatos nyilatkozatokat. A jobboldali Romania liberában Zákonyi többek közt úgy értékelte, Victor Ponta kormányának 2012-es beiktatása óta megromlott a kétoldalú viszony, és kifogásolta, hogy a ?jó fiú? román kormányfő folyamatosan a ? rossz fi ú Viktorral? szemben pozicionálja magát.

Román elemzők szerint a Zákonyi-interjú mögött az állhat, hogy Bukarest nem válaszolt Orbán Viktor hasonló tartalmú július végi, tusnádfürdői nyilatkozatára, amelyben a magyar miniszterelnök – Bogdan Chireac külpolitikai szakértő szerint – „megadta a jelzést a román-magyar kapcsolatok befagyasztására”.