Megnyílt az első autópálya-határátkelő Magyarország és Románia között. Az eseményen jelen volt Victor Ponta, Románia miniszterelnöke és Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes.

Az átkelő az A1 autópályát köti össze az M43-as gyorsforgalmi úttal, amely Csanádpalota és az országhatár között épült. Az A1 elvileg a román főváros kötné össze a magyar határral, azonban több szakaszon még el sem kezdődtek a munkálatok. Magyarországról Romániába belépve, a nagylaki (Nadlac) határátkelőtől mindössze 100 kilométeren lehet sztrádán haladni, Temesremetéig (Remetea Mare). Onnan a Pitesti-ig tartó 450 kilométerből mindössze a Déva és Nagyszeben (Sibiu) közötti 133 kilométeres szakasz készült el. A hiányzó szakaszok átadását jövőre tervezik.

A román fővárosba azonban ezután sem autópályán eljutni. A Déli Kárpátokat átszelő, Nagyszeben?Pitesti szakasz leghamarabb 2020-ra készülhet el, de a megvalósíthatósági tanulmányra is mindössze néhány hete kötöttek szerződést.

A következő 5 évben, 2020-ig ötödével csökken a vonatok mentideje az európai közlekedési folyosókhoz tartozó vonalakon, az Európai Unió regionális fejlesztési biztosa szerint. Corina Creţu erről a Nagy Infrastruktúra Operatív Program aláírása kapcsán beszélt. Úgy vélte, a 9,5 milliárd eurós program hozzásegíti Romániát ahhoz is, hogy 2020-ig Románia valamennyi lakosa számára biztosítsa az ivóvízellátást, illetve megteremtse a háztartási hulladék legalább felének az újrahasznosítását.