Bukarestnek szinte semmiről nincs határozott álláspontja uniós szinten – állítja Winkler Gyula európai parlamenti képviselő. Az RMDSZ politikusa a maszol.ro portálnak adott interjúban kifejtette: Brüsszelből sajnos már egy jó ideje látni lehet, hogy a román kormány egy sor fontos kérdésben nem fogalmaz meg markáns álláspontot.

? Formálisan például támogatjuk az Egyesült Államokkal kötött kereskedelmi egyezményt, de tartalmilag nincs markáns álláspontunk ? magyarázta Winkler. Románia formálisan támogatja az energiauniót, de a konkrét tervek megvalósításáról keveset hallani. Bukarestben formálisan támogatják az Európai Unió menekültpolitikáját is, de nem tudni, hogy a román belügyminiszter milyen álláspontot képviselt a szerdai találkozón.

A politikus szerint külön gond, hogy a kormány rendszerint nem is a tárcavezetőit küldi el az uniós miniszterek találkozójára, hanem az államtitkárait, akiknek azonban csak annyi a szerepük, hogy „ott vannak, aláírják a jegyzőkönyvet, és ha dönteni kell, azt mondják: elnézést, kérnénk néhány napot, és majd írásban közöljük az álláspontunkat”.

Az interjúban Winkler Gyula a menekültválságról és a magyar-szerb határzárról is beszél.