Annyit vonultunk már ? ideje, hogy haladjunk is. Ezt szolgálja például a TESZT ? a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozó ? nyolcadik kiadásán megjelent könyv is, a HATÁRUTAK. A második kiadását érte meg ez a könyv. A Határutak első variánsa tavaly jelent meg, a múlt TESZT-en, és a régió színházait vette számba. A mostani kiadás pedig elsősorban a régió drámairodalmával foglalkozik ? és egyáltalán a drámairodalommal a mai világban. Drámákat is közöl, fordításban: egy magyart ? Kárpáti Péter ULTONIA című színművét románul; egy szerbet ? Tanja Sljivar KARMOLÁS című drámáját magyarul; valamint Gianina Cărbunariu SPÁRGA című színművét szerbül. A műveken kívül tanulmányok olvashatók a régió szerb, magyar és román drámairodalmáról, amely egyre inkább színházcentrikus lett, mintsem irodalmi ambíciójú ? mint amilyen a korábbi drámairodalom volt. Gyakran megtörténik, hogy maguk a színészek csapnak föl drámaírónak ? szerepeket írnak maguknak és azt adják elő. A korábbi előadásokhoz képest sokkal kisebb szerepe van a szövegnek ? és egyre nagyobb a színpadi helyzeteknek, színészi magatartásnak, fizikai jelenlétnek. A mai színház kevésbé szószátyár ? elsősorban a játékkal kíván megdöbbenteni. És jól teszi! Mert a szócséplésből már kezd elegünk lenni. Maradjon az a szappanoperák világában!

Számomra legalábbis többet mond a színpadi jelenlét. Az pélául, ahogy az IVÁN ILJICS HALÁLÁ-ban miközben 4 órán át folyt a felolvasás, a gyönyörű tolsztoji szöveg közvetítése ? azalatt az előadás díszlettervezője, Zseljko Piskorics, állhatatos munkával, szerényen, lelkiismeretesen fehérre festette a ravatalozó terem fekete falát és fekete padlóját. Vagyis mintegy kivezette a szereplőt ? és bennünket is ? a halálból. Gyönyörű színházi tett volt! Az Újvidéki Szerb Nemzeti Színház emlékezetest produkált. És ugyancsak az újvidékiektől ? ezúttal a magyar tagozattól ? láthattunk egy ízig-vérig mai BÁNK BÁN-t Urbán András rendezésében és Gyarmati Kata dramaturgi munkájának köszönhetően. Ez a BÁNK BÁN nem szégyellősködik. A nézőtéren állami megfigyelők ? Anonymus-maszkos alakok ? fogadnak és ellenőrzik a honfoglalást megelőző helyfoglalást. Ottó ? a Melindára éhes herceg ? a címer felé fordul és maszturbál. Petúr bánt nő alakítja ? és kolbászt vet az összeesküvőknek, azok pedig jóízűen zabálnak. A színészek mikrofonba szónokolnak ? mint a mai demagógok. Tiborc pedig szintén nő ? a panaszok előadója…

Nem folytatjuk. Jó volt látni, hogy a jelen birtokba vette a BÁNK BÁN-t. Sőt, ami ennél is fontosabb: magára talált benne. (Jó egy ilyen határmezsgye…)