Lemondott a moldovai miniszterelnök, akit azzal gyanúsítanak, hogy meghamisította az érettségi oklevelét, idézi a Mediafax a moldovai Unimedia.info jelentését.

Chiril Gaburici pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy lemond hivataláról. A távozó miniszterelnök azt mondta:

Mindenki egyenlő a törvény előtt. Azt gondolom, hogy valamennyi állampolgárnak hozzá kell járulnia egy átlátható vizsgálathoz. Sajnálom, hogy hagytam idáig fejlődni a vitát a tanulmányaimmal kapcsolatban, és hagytam, hogy a politikai játszmák eszközévé váljék.

Azt is hozzátette, reméli, hogy a lemondása „megszünteti a gyanúsítgatást”, és arra biztatta a koalíciós pártokat, hogy folytassák a megkezdett reformokat.

Gaburici-ot beidézte az ügyészség az állítólagos hamis érettségi bizonyítványa miatt, amelyről múlt szombaton közzétettek egy szakértői jelentést. Az MTI emlékeztet: a Moldovai Liberális Demokrata Pártot vezető, 38 éves Európa-barát üzletemberről már februári kormányfői beiktatása után olyan hírek láttak napvilágot, hogy a két diplomával is rendelkező közgazdász az érettségi vizsgát sosem tette le. Az ügyben április óta folyt ellene eljárás.