Közéleti személyiségek, köztük Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere és Vákár István, a Kolozs megyei önkormányzat megbízott elnöke is csatlakozott a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport Ezer per tavasza nevű kampányához.

A többnyelvűségért indítandó per melletti kiállásuk indokait ma délelőtt ismertették egy sajtótájékoztató keretében. Bethlendi András, a kezdeményező kolozsvári csoport egyik tagja bevezetőként bemutatta a február 8-án indított Ezer per tavaszanevű kampányt. Ennek előzményeként a Kolozsvári Táblabíróság úgy döntött, hogy a Kolozs Megyei Törvényszék korábbi ítélete ellenére Kolozsváron nem helyezhetők ki a többnyelvű helységnévtáblák. A táblabíróság perrendi kifogásokra hivatkozva bírálta felül az alapfokú ítéletet: úgy érveltek, hogy egy külföldön bejegyzett civil szervezetnek nincs joga a többnyelvűségért perelni Romániában.
A kezdeményezők szerint eddig több mint 250-en csatlakoztak a perhez. Köztük van többek között Gergely Balázs, az EMNT régióelnöke, Soós Anna, a Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese, Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem dékánja, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, Marius Tabacu, a Kolozsvári Filharmónia igazgatója, Visky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti igazgatója és Lucian Nastasa-Kovács, a Kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója is.