A kétoldalú kapcsolatokban a legfontosabb a párbeszéd, pragmatikus módon kell megbeszélni a nézeteltéréseket ? nyilatkozta Bogdan Aurescu külügyminiszter tegnap Budapesten a Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel való  tárgyalást követő sajtótájékoztatón. Szerinte a magyar-román gazdasági vegyes bizottság várhatóan ősszel ül össze.

A kisebbségügyi vegyes bizottsággal kapcsolatban a miniszter közölte: eddig nem sikerült véglegesíteni a jegyzőkönyv szövegét, amelynek a két ország és a kisebbségi közösségek érdekeit kell tükröznie. Le kell mondani az egyoldalú megközelítésről, a konszenzust kell keresni – hangsúlyozta.
Bogdan Aurescu beszélt arról is, hogy szerdán európai elfogatóparancsot adtak ki Markó Attila ellen, és ő utasítást adott, hogy ezt továbbítsák az illetékes hatóságoknak. Ennek az ügynek nincs politikai vagy etnikai felhangja ? közölte a román diplomácia vezetője.
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország elkötelezett amellett, hogy a kisebbségekkel kapcsolatos vitákat európai módon, az európai értékeknek megfelelően kell rendezni, európai megoldást kell találni rájuk. Kifejtette: nem szabad véka alá rejteni, hogy vannak nehéz kérdések a kétoldalú kapcsolatokban.
Bogdan Aurescu ugyanakkor kijelentette: Románia szerint az autonómia támogatása nem tekinthető az erre vonatkozó európai normák részének, ezért elfogadhatatlan.