A nemzeti kisebbségek sok célkitűzése megoldatlan még Romániában, de ezekre kizárólag a többséggel folytatandó párbeszéd hozhat megoldást – hangoztatta az RMDSZ-hez intézett üzenetében Klaus Johannis.

Az államfő üzenetének rövid kivonatát felolvasták pénteken a kongresszusi küldöttek és meghívottak előtt, azonban a teljes szöveget később tette közzé honlapján az elnöki hivatal. Johannis szerint az RMDSZ nagy érdeme az, hogy megalakulása óta az intézményes – parlamenti, kormányzati és helyi szintű – párbeszéd meghonosításával keresi a megoldásokat a kisebbségi kérdésben. Hozzátette: maga is a párbeszédet, együttműködést és nyitottságot helyezte mandátuma középpontjába.
Bár az RMDSZ által is képviselt párbeszéd-modell sikeresnek bizonyult, az államfő szerint sok még a tennivaló olyan kisebbségi célkitűzések elérésében, mint a törvények által rögzített jogok gyakorlati érvényesítése vagy a nemzeti identitás megőrzését szolgáló garanciák javítása.
Az RMDSZ-nek és a magyar közösségnek a régiók kialakításával kapcsolatos aggodalmaira utalva Klaus Johannis megjegyezte: csak a többségi politikusokkal folytatott párbeszéd, a „lépésről lépésre” való építkezés jelent megoldást.