Megkönnyítette a parlament a két ház tegnapi együttes ülésén a törvényhozók őrizetbe vételét a szenátorok és képviselők jogállásának módosításával: egy ilyen határozat elfogadásához az eddigi minősített többség helyett egyszerű többség is elegendő lesz.

Romániában két hete kezdődött jogvita arról, hogy milyen többséggel kell jóváhagyni a törvényhozók „kiadását” az igazságszolgáltatásnak, miután Dan Sova szociáldemokrata szenátort – Victor Ponta miniszterelnök volt kampányfőnökét – nem vehette őrizetbe a korrupcióellenes ügyészség, pedig a jelen lévő szenátorok többsége hozzájárult ehhez. A szenátusi szavazat alkotmányosságát egyébként ma vizsgálja az Alkotmánybíróság.

 

UPDATE: Az Alkotmánybíróság kötelezte a szenátust, hogy szövegezzen meg határozatot a Dan ?ova letartóztatásának ügyében tartott szavazás eredményéről, és ezt jelentesse meg a Hivatalos Közlönyben. Korábban ugyanis a felsőház csupán azt közölte, hogy nem gyűlt össze a szenátor letartóztatásának jóváhagyásához a szükséges számú szavazatszám.